direct naar inhoud van 2.1 Ontstaansgeschiedenis en ruimtelijke structuur
Plan: Asten Dijkstraat 61 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0743.BP02012008-VS01

2.1 Ontstaansgeschiedenis en ruimtelijke structuur

2.1.1 Ontstaansgeschiedenis

Het grootste deel van het grondgebied van gemeente Asten bestaat uit een complex van dekzandvlakten afgewisseld met dekzandruggen. Binnen dit dekzandlandschap liggen in de hoogste delen verspreid ook enkele landduinen met bijbehorende vlakten: ten noorden van Ommel, ten noordwesten en ten zuidoosten van Asten, in en rond de Witte Bergen en in de Dennendijkse Bossen. De laagste delen van de dekzandlandschap worden gekenmerkt door de ligging van dalvormige laagten en beekdalbodems die gerelateerd zijn aan het bekenstelsel van met name Aa en Astense Aa. Het zuidelijk deel van de gemeente Asten wijkt af en wordt gekenmerkt door de prominente aanwezigheid van de veenvlakten en veenrestruggen in het gebied van De Groote Peel. Het beekdal van de Astense Aa ter hoogte van Oostappen en de dekzandduintjes in het bosgebied Oostappen ten noordwesten van Asten zijn aangewezen als GEA-object (onvervangbaar geomorfologisch/ aardkundig object van bovenlokale betekenis, door het Rijksinstituut voor Natuurbeheer als zodanig aangewezen). De Groote Peel en het beekdal van de Astense Aa met het aan-grenzende beboste stuifzandgebied Oostappense Heide zijn door de provincie aangewezen als aardkundig waardevol gebied. Het plangebied is gelegen op een dekzandrug met dekzand dikker dan 2 meter (de formatie van Twente).

2.1.2 Ruimtelijke structuur

Asten is gelegen ten zuidoosten van het stedelijk netwerk Eindhoven-Helmond. Dwars door het gemeentelijk grondgebied loopt de A67 (oost-west), de N266 (noord-zuid) en de parallel hieraan gelegen Zuid Willemsvaart.

De Dijkstraat is een van de uitvalswegen van Asten naar het westen, richting Zuid-Willemsvaart en Someren. Het profiel bestaat uit een tweebaansweg van asfalt met een vrijliggend fietspad. Het brede profiel verdraagt veel verkeersbewegingen. De weg wordt ruimtelijk aangezet met drie bomenrijen. De Lagendijk ligt aan de zuidkant van de cluster. De weg heeft een smal profiel met brede grasbermen en een enkele bomenrij.